De 'intermenselijke' visie van Rienk van Wieren

Rienk van WierenDe ratio speelt vreemde spelletjes met je, dus luister vooral goed naar je gevoel. En vergeet zeker niet om af en toe hartelijk om jezelf te lachen. Rienk van Wieren - al ruim twintig jaar coach in het bedrijfsleven - vertelt over zijn visie.

Wie heeft er baat bij coaching?
Rienk: “Iedereen die bijvoorbeeld graag wil klankborden, of die zelf even niet weet hoe het verder moet met zijn carrière, heeft er baat bij. Vaak zijn het hoogopgeleiden van halverwege de dertig. Ze hebben zich jarenlang over de kop gewerkt, zijn grenzeloos ambitieus en hebben het punt bereikt dat ze denken: is dit het nou? Ze hebben een heel steile curve gemaakt in hun professionele ontwikkeling, en die vlakt opeens af. Dan hebben ze een impuls nodig om hun doelen weer scherp te krijgen – wat die doelen ook zijn.”

Waar lopen zij dan concreet tegenaan?
“Vaak hebben zij hun carrière heel rationeel uitgestippeld. Ze werken keihard toe naar een punt waarvan ze vermoeden dat het ‘succes’ is: een hoog inkomen, een mooi huis, een dikke auto. Rationeel lijkt dat een fantastische ontwikkeling, maar vaak vergeten ze hun gevoel, dat wat ze echt belangrijk vinden. Door tegen hun gevoel in te gaan, investeren ze enorm veel energie tegen een heel laag rendement; het resultaat is namelijk niet waar hun echte passie ligt. Dat houd je niet je hele leven vol.”

Hoe helpt coaching hen dan om die echte passie te vinden?
“Met de intermenselijke begeleiding van ManagemenS ga je op zoek in je onderbewuste. Daar zitten heel veel blokkades die ervoor zorgen dat je je passie niet volgt. Voorbeeld: als de juf vroeger bij het zingen in de klas zei: ‘het lijkt me beter dat jij even niet meedoet’, dan zit de boodschap in jouw onderbewuste opgeslagen: ik kan niet zingen. Als een collega vervolgens zingend over de afdeling gaat, wordt die boodschap geactiveerd en sla je op de vlucht of ga je in de aanval. Om dat soort blokkades weg te nemen, moet je ze eerst ontdekken. Daar help ik mensen bij.”

Hoe draagt de ontdekking van je zangtalent dan bij aan professioneel succes?
“Als je goedmoedig met jezelf omgaat, werkt dat door in je omgang met anderen. Het is belangrijk dat je om jezelf kunt lachen, dat je simpelweg gelukkig kunt zijn. Mensen die lekker in hun vel zitten, zijn productiever, innovatiever en op allerlei vlakken succesvoller in hun werk. Dat is geen softe praat, maar gebaseerd op keihard wetenschappelijk onderzoek. Ik word ook niet zomaar ingeschakeld om iemand op te vrolijken. Met werkgevers maak ik altijd prestatieafspraken. Over inzetbaarheid of managementresultaten bijvoorbeeld. Met coaching kun je je bedrijfsresultaat aantoonbaar verbeteren. Zie het dus niet als een kostenpost, maar als een goed renderende investering.”  

Rienk van Wieren begeleidde met zijn bedrijf ManagemenS projectmanagers, tot executive niveau toe. Onder meer bij Arcadis, KLM en Pink Roccade.

Meer lezen over:

Persoonlijk contact opnemen?

Bel naar 033 432 53 55 of mail naar info@managemens.com. We staan je graag te woord.